Varhainen musiikkinetti -keruu

Huhti–lokakuu 2009

Ensimmäinen kotisivu -kilpailu

Ensimmäinen kotisivu -kilpailun tulokset julkistettiin Helsingin Musiikkimessuilla Klinikka-lavalla lauantaina 24.10.2009 klo 12.00. Kilpailun palkinto jäi jakamatta. Kilpailua jatketaan ja Varhainen musiikkinetti -hankkeen sivuja päivitetään saapuneen aineston perusteella.

Musiikkiarkisto ottaa edelleen vastaan varhaisia musiikkiaiheisia www-sivuja koskevia aineistoja. Ota yhteyttä Musiikkiarkiston toimistoon.

Varhainen musiikkinetti

Olitko nettivallankumouksen eturintamassa? Sinullako Suomen ensimmäinen bändi- tai artistisivu?

Musiikkiarkisto etsii Suomen ensimmäistä musiikkiesiintyjän kotisivua ja kerää ”vanhaa” internetaineistoa.

Musiikkinetin syntymisestä ei ole kahta vuosikymmentäkään. Esiintyjien, fanien, levy-yhtiöiden, median, konsertti- ja festivaalijärjestäjien, järjestöjen, koulujen, kauppojen ja muiden tahojen koostamat sivut ovat kuitenkin jo nyt oleellinen osa suomalaista kulttuuriperintöä.

Osa varhaisista sivuista on poistettu julkisesta käytöstä. Kadonneita sivuja saattaa kuitenkin löytyä kovalevyiltä ja levykkeiltä. Osa sivuista puolestaan on ”fossilisoitunut” internetin uumeniin, josta kukaan ei ole niitä – onneksi! – muistanut poistaa.

Jos sinulla esimerkiksi on yhtyeesi, levykauppasi tai klubisi nettisivuista tallella tai tiedossa versioita, jotka on julkaistu tai päivitetty ennen vuotta 1997, olemme kiinnostuneet kuulemaan asiasta lisää. Voit ottaa meihin yhteyttä, vaikka et itse olisi sivujen kohde tai niiden tekijä. Hanke koskee kaikkia musiikin lajeja.

Ks. Petri Saarikosken, Jaakko Suomisen, Riikka Turtiaisen ja Sari Östmanin kirja Funetista Facebookiin. Internetin kulttuurihistoria.

Ensimmäinen kotisivu -kilpailu

Keräämme kaikenlaista ennen vuotta 1997 julkaistua musiikkinettiaineistoa ja etsimme samalla Suomen ensimmäistä musiikkiesiintyjän kotisivua. Kilpailun säännöt ovat:

  • Esiintyjä on suomalainen tai Suomessa aktiivisesti toiminut (levyttänyt tai säännöllisesti esiintynyt) artisti tai kokoonpano.
  • Esiintyjän kotisivulla on ollut oma www-osoite tai se on muulla tavoin ollut hahmotettavissa itsenäiseksi kokonaisuudeksi.
  • Sivu on tehty html-kielellä, ja se on ollut julkisesti esillä internetissä.
  • Julkaisuajankohta on mahdollisuuksien mukaan kyettävä osoittamaan.
  • Aiheeseen liittyvät kirjalliset kuvailut ja tiedot kuten myös erilaiset oheisaineistot (mm. kopioalustat ja valokuvat) ovat toivottavia!
  • Musiikkiarkisto saa myöhemmin julkaista kotisivun tai osan siitä tai linkin siihen sekä oheisaineistoja kaikille avoimessa musiikkinettigalleriassa.
  • Lähetetty aineisto ei riko tekijänoikeus- tai muita lakeja, eikä sen valmistamiseen liity väärinkäytöksiä.

Lisäksi Musiikkiarkisto myöntää saapuneen aineiston perusteella tunnustuspalkinnon ennakkoluulottomalle ja visionääriselle henkilölle tai taholle, joka on aikanaan edistänyt musiikin ja internetin välistä suhdetta. Palkintoina kotisivukilpailun voittajalle ja tunnustuksen saajalle on 20 tuntia äänitedigitointia tai vastaava määrä muuta digitointipalvelua sekä Musiikkiarkiston cd-levyjä ja kirjoja. Arvomme kaikkien lähettäneiden kesken cd- ja kirjapalkintoja. Tulokset julkistetaan Helsingin Musiikkimessuilla Klinikka-lavalla lauantaina 24.10.2009 klo 12.00. Varhaisen nettiaineiston keräys jatkuu Musiikkiarkistossa myös tämän jälkeen.

Aineiston lähetysohjeet

Voit toimittaa meille ennen vuotta 1997 julkaistuja sivuja tai tietoja niistä.

Otamme vastaan myös pelkkiä tietoja, esimerkiksi linkkejä olemassa oleviin varhaisiin sivuihin, joita saattaa löytyä vaikkapa Internet Archivesta.

Nettisivuihin pätee sama arkistointiperiaate kuin esimerkiksi valokuviin ja äänitteisiin: pelkkä aineisto tai linkki ilman taustatietoja on käytännössä hyödytön. Voit kirjoittaa taustatietoja muutaman rivin tai laajemman katsauksen 90-luvun nettitoiminnasta. Tai tallenna tietosi ääni- tai videoformaattiin, niin liitämme sen aineiston yhteyteen!

Toki voit lähestyä meitä myös vapaamuotoisesti sähköpostitse tai postitse. Muista silloin liittää mukaan nimesi, yhteystiedot, koulutus ja ammatti, syntymävuosi sekä allekirjoitettu suostumuksesi siihen, että aineisto voidaan arkistoida tutkimuskäyttöön ja – mikäli mahdollista – julkaista Musiikkiarkiston nettigalleriassa. Musiikkiarkisto ei julkaise osallistujan henkilötietoja, ellei osallistuja sitä erikseen halua.

Olemme myös kiinnostuneet alkuperäisistä tietovälineistä, tyypillisimmin 3½ tuuman (1,44 MB) levykkeistä eli ”korpuista” ja cd-levyistä, sekä muista oheisaineistoista kuten valokuvista, grafiikasta, piirustuksista ja äänitallenteista.

HUOM! Musiikkiarkistolla ei ole resursseja kerätä uudempia internetsivuja. Tästä tehtävästä on viime vuodet vastannut Kansalliskirjasto.

Musiikkiarkisto

Musiikkiarkisto on yhdistymuotoinen ja tieteellinen arkisto, jonka toiminta tähtää yleishyödyllisyyteen. Kokoelmiemme käyttösäännöt noudattavat arkistolakia. Toivomme mahdollisuutta julkaista kartoituksen satoa myöhemmin musiikkinettigalleriassa. Emme käytä keräämäämme aineistoa kaupallisen voiton tavoitteluun emmekä pyydä aineiston lahjoittajia luovuttamaan meille tekijänoikeuksia.


Varhainen musiikkinetti -hankkeen vastuuhenkilöt

Koordinaattori

arkistonjohtaja Janne Mäkelä, Musiikkiarkisto

Projektisihteeri

Jouni Eerola, Musiikkiarkisto

Palkintoraati

arkistonjohtaja Janne Mäkelä, Musiikkiarkisto
tietoasiantuntija Tapani Moisio, Kansalliskirjasto
professori Jaakko Suominen, Digitaalinen kulttuuri, Turun yliopisto

Konsultit

johtaja Marko Aho, Kaustisen kansanmusiikki-instituutti
tutkija Risto Blomster, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
tietoasiantuntija Tapani Moisio, Kansalliskirjasto
professori Jaakko Suominen, Digitaalinen kulttuuri, Turun yliopisto
projektipäällikkö Hannu Tolvanen, Sibelius-Akatemia

Pääorganisaattori

Suomen Jazz & Populaarimusiikin Arkiston kannatusyhdistys r.y. Hanke kiittää Esittävän säveltaiteen esittämiskeskus ESEKiä avustuksesta.